8. Vävrundan och musik

Den här gången börjar vi avsnittet med att berätta om Vävrundan i Sjuhärad som vi repade av 3-5 maj. Marja hade en monter i Rydals museum och naturligtvis hängde Elaine med som sidekick.

Vi pratar om människor vi träffade, ämnen som ofta kom upp och vad vi tycker om evenemanget (hint: asbra grej, liksom – vi är med nästa gång också).

Elaine hade med lilla mikrofonen och haffade både Nina Floderus och Karin Hedberg. Nina pratade bland annat om hennes förkärlek för taquete och Karin berättade om sitt projekt som heter Island, vävning och bibeln.

På fredag morgon hann vi med en visit innan vi öppnade i Rydal. Problemet är dock att både Marja och Elaine blev så uppspelta under inspelningen att det glöms bort en rätt viktig sak. Nämligen att berätta exakt VART vi åkte. Resmålet var Atelje Westragothia som tillverkar kyrkotextilier. I ungefär samma uppspelta iver så skarvar Elaine och säger att det var tre kombidragvävstolar vilket inte stämmer. Det var nämligen (bara) två stycken, men å andra sidan var det så mycket snören, pinnar och dropplod att det på håll såg rätt förvirrande ut för de icke helt insatta, dvs 100% av Vävpoddens producenter.

Detta avsnittets andra del handlar om musik med vävtema, vilket Marja startar med en utläggning om att måla på varp. Logiskt, eller hur? Hur som helst, hon hade lyssnat på Weavecast och här är avsnittet där du kan lyssna på det musikaliska mästerverket Painted Warp.

Elaine diskuterade ämnet med Google och fick upp några guldkorn. Till exempel Gjallarhorns Konungadottir.

En kärlekshistoria i sjunget format är The weaver is handsome inspelad av bland annat Carla Sciaky. Ett namn som Elaine inte på villkors vis klarar av att uttala, någon som har en idé?

Kärlek och vävning är ju en solklar kombination och det är även kombon i den tredje låt som tas upp. Den heter The weaver and the factory maid och är inspelad av bland annat Steeley Span. Det är en intressant sång som grundar sig i industrialiseringen och hur ångdrivna vävstolar tog över handvävarnas arbeten. Mer om det en annan gång…

Här är länk till poddavsnittet och vi finns som vanligt på iTunes också. 🙂

/Elaine och Marja

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s