7. Vävstolar och Kristin Jelsa

Så är det äntligen dags igen! Nytt avsnitt, nya historier och vi har tidigare en massa saker att prata om.

Vi gör en snabbgenomgång på några olika sorters vävstolar, tex vävram och grindvävstolen.

De söta molnen vi pratade om som är vävda i vävram finns här att kika på.

Schachts hopfällbara modell heter verkligen Flip, och Glimåkras heter Emilia.

Vidare pratar vi om olika typer av skaftvävstolar och här använder Elaine ordet lunor, vilket är synonym till trissor. För att studera nämre de olika modellerna av skaftvävstolar kan ni kika här på trissvävstol, kontramarsch, jack loom och bordsvävstol.

Att väva en trekantssjal på liggunderlag går jättebra, fast inte i Borås som sägs i podden, istället skedde det i Göteborg på Syfestivalen 2016.

Ryckverksnissen vi pratar om heter Andreas Möller och kommer från Tyskland. Här är hans hemsida där det går att läsa mer om hans arbete med att förenkla och effektivisera vävningen.

Vi intervjuar också Kristin Jelsa och det är jättetrevligt. Mindre trevligt är att det två gånger under samtalet blir något knepigt, jobbigt ljud som vi inte riktigt vet vart det kommer från. Det kan vara från en mobiltelefon, men vi kan också skylla på tåget som gick förbi utanför. Okej, nej det var nog inte tåget. Vi skyller på någons mobil istället.

Under rubriken Bäst just nu pratar Marja om Instagramkontot cottongrasstextiles och Elaine kontrar med trolltovadesign som också är på IG, så iväg med er och låt er inspireras av tunna garner, tjocka garner, mycket färg och neutrala toner.

För skitcool och avancerad vävning rekommenderar Elaine hemsidan Fabrics of the universe.

Vi pratar om den lilla vävramen som Elaine snickrat ihop med hjälp av en planka och en handfull spik. Den ser ut så här:

Som synes är hon inte så där superhaj på raka linjer när det ska spikas, men det syns ju inte på slutresultatet som tur är. Här finns det beskrivning hur en väver på snedden.

Och så slutligen en liten påminnelse om att vävstugekartan även finns på Facebook!

Här kan ni lyssna till det senaste avsnittet, och det kommer också finnas på iTunes och lite andra ställen allt eftersom det godkänns i diverse olika instanser.

Ha det fint så hörs vi!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s